Érdekességek a kávéról

Kávézási tudnivalók

1,) Számos legenda ismert a kávé eredetéről. A legismertebb legenda szerint a 9. században egy Kaldi nevű Etióp kecskepásztor észrevette, hogy a kecskéi egy bokorról élénkpiros bogyókat esznek. Feltűnt neki, hogy a bogyó fogyasztása után jóval fürgébbek, energikusabbak lettek. Elindult hát a közeli kolostorba, hogy megmutassa a szerzeteseknek a bogyókat. A szerzetes azt mondta, hogy ez nem ehető és azzal a lendülettel bedobta őket a tűzbe, ahonnan olyan csábító illat terjengett,hogy  más szerzetesek is előjöttek az illatra. Azt a határozatot hozták, hogy aminek ilyen jó illata van, az nem lehet, hogy mérgező legyen. A pörkölt babot hamar kiszedték a parázsról és mivel forró volt vízbe dobták, így készült el a világ első csésze kávéja. Mivel ez a történet Kaffa tartományban történt adott volt a név is.

2.) A kávé volt az első fagyasztva szárított élelmiszer. Ez eredményezte az instant kávét.

3.) Az Arabica kávé, sokkal nagyobb hangsúlyt kap, mint a robusta és ezért népszerűbb, bár a robusta kétszer annyi koffeint tartalmaz. Ezért célszerű a kávét keverni, mert végül is a koffein tartalma miatt isszuk.

4.) Brazília a világ kávéjának 40%-át termeli , ami kétszer annyi, mint a 2. és 3. helyezettek, Kolumbia és Vietnam.

5.) A kávét élelmiszerként is fogyasztották. A kávé bogyókat zsírokkal keverték össze, hogy egy energiával teli labdát hozzanak létre. A bogyó pépéből készített bort is fogyasztották.

6.) A kávé túladagolásáról annyit, hogy több mint 100 csészével kellene inni, hogy elfogyasszuk a koffein halálos dózisát.

7.) A kávé a világ legértékesebb árucikke a kőolaj után.